Hétfő – Péntek: 09:00-17:00 ⇾ +36 70 366 74 24

 Blogok 

Fáradtság tavasszal 🌸 – normális jelenség?

Hamarosan itt a TAVASZ! Vele együtt pedig érkezik a tavaszi fáradtság is. A téli időszak élettani ciklusa eltér a tavaszitól. Elég csak megfigyelnünk a természetet, ami ilyenkor "alszik." A mi életünkre is hatással vannak természetesen az évszakok, az alábbi módon. Nézzük először is, hogy mi zajlik bennünk télen.
tavaszi fáradtság

❄️ TÉLI IDŐSZAKBAN ❄️
– A hosszabb sötét időszakok miatt többet alszunk amik a pihenést, regenerálódást biztosítják  
– D-vitamin hiány alakul ki
– C-vitamin hiány jön létre 
– Lelassul a mozgásunk télen a hidegben
– Csökken az alapanyagcsere, tehát a testünk működéséhez kevesebb a kalória felhasználás és visszafogottabb az alapműködése 
– Lelassul a gondolkodás , és mindezek fáradtság vezetnek

Ennek következményeként megfigyelhetjük télen magunkon, hogy lelassul az anyagcsere, ami megjelenhet székrekedés vagy hízás formájában, és a terhelhetőségünk is csökken.

És mi jellemző ránk, felnőttekre?
Nem veszünk tudomást (vagy nem is tudunk) erről az élettani folyamatról, és jól „megerőszakoljuk magunkat”, hiszen a munkahelyi követelmények és a napi feladatok nem csökkennek, csak azért mert tél van… Azonban észre kell vennünk, ha társadalmi szinten nem kezeljük helyén ezt az állapotot, ugyanis ott vannak a felkiáltójelek: fokozódik a kimerültség, és ha a nagyobb igény szerint szükséges alvást nem biztosítjuk, akkor pedig felborul a rendszer, és még kevesebbet alszunk – ettől pedig mindannyian feszültebbek leszünk. Valamint hajlamosabbak vagyunk kevesebb vizet inni, mert nem kell csökkenteni a szomjúságot a meleg miatt, viszont többet eszünk a fáradtság ellensúlyozására, így a lelassult anyagcsere miatt testsúlynövekedés jön létre.

Mi a megoldás minderre?
• Pihenjünk többet, és fogadjuk el, hogy erre most tényleg szüksége van a testünknek.
• Pótoljuk a D és C vitamint. 
• Figyeljünk az étrendre, pótoljuk a rostokat, vegyük ki az édes, és szénhidrátdús élelmiszert. Az energiát a zsírokból, olajokból és fehérjéből juttassuk be szervezetünkbe.

Most, hogy átnéztük a téli időszak fontos sarokköveit, jöhetnek a jól működő praktikák a TAVASZI FÁRADTSÁG ellen! 🌸

Az évszázados megfigyelés az, hogy tavasszal, amikor a első napsugarak megjelennek, a nappalok hosszabbodni kezdenek, az idő elkezd melegedni, és elkezdjük a nagytakarítást.

Azt már megszoktuk, hogy tavasszal – főleg a húsvéti ünnepekkel összhangban – a lakásban, házban teljes nagytakarítást végzünk…🧹 A rendszeres takarítás mellett a ritkán tisztított ablakok is sorra kerülnek. Lomtalanítunk, szellőztetünk, és sokkal több időt szeretnénk tölteni, vagy valóban sokkal több időt töltünk a szabadban, a napfényben. 🌞

Bizony a testünk is szereti a nagytakarítást! Az alábbi módon tudjuk ebben segíteni:
• Figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadék, lehetőleg víz fogyasztására még jobban, mint a téli időszakban.
• Együnk sokkal több zöldséget – vagy ha az könnyebben megy, otthon készített zöldségleveket vagy Aloe Vera levét igyuk napi rendszerességgel.
• A több mozgással nagyobb energiát adunk a szervezetünknek, így könnyebben át tudjuk állítani az étrendünket a nehéz zsírosabb ételekről a könnyebb, fehérjedús ételekre. 
• A mozgást szervezzük úgy, hogy sokkal többet legyünk szabadban napfényben.

Az intenzív tisztítással, a megújulást jelentő böjt vagy „restart” programokkal sokkal gyorsabban helyreállítjuk a téli időszak felborult egyensúlyát, és energikusan, új alapokkal indulunk a tavaszi és nyári időszaknak! Mindebben profi módon tudunk is segíteni!

Ha felkeltette ez a kíméletes program az érdeklődését, keressen minket bizalommal!

Ha pedig tetszett a cikk, ossza meg barátaival – talán pont erre van szükségük! 😊

____________________________________

Dr. Fábián Mária
neurológus szakorvos

egészség szakértő

____________________________________

Sikertörténetek

Iratkozz fel, hogy ne maradj le!

Jelöld ki, hogy miről szeretnél hírlevelet kapni: