Hétfő – Péntek: 09:00-17:00 ⇾ +36 70 366 74 24

 Blogok 

A Pszichoszomatika – Életünk és a stressz IV. rész

Létezik pszichoszomatikus betegség. Tehát létezik akkor psziché, mely zavara betegíti meg a testet.

Az előző három részben megnéztük mi az a stressz, hogyan alakul ki, és mit lehet tenni ellene. Mindezeken túl már sejtjük, és tudjuk, hogy többek vagyunk, mint test, mint táplálkozás, mint környezeti behatás. Létezik pszichoszomatikus betegség. Tehát létezik akkor psziché, mely zavara betegíti meg a testet.

Az általános irodalom többféle megközelítést használ, hogy megmagyarázza ezt az állapotot. Semmiképpen nem javaslom, hogy az eddig tárgyalt stressz szindrómát csak testi oldalról közelítsük meg. Az eltelt 60-70 év alatt számtalan kutatás fedte fel, hogy mi emberek nemcsak “húsvér” testek vagyunk. Az agyunk nem tud érezni, az agyunk nem tud dühös lenni. Valami több van emögött. Nevezzük el ezt léleknek és játszunk el egy kicsit.

Ezzel a nézőponttal választ kaphatunk arra, vajon csukott szemmel, miért tudom felidézni pl.: egy szeretett állat képét annyira, hogy még a hangját is hallom, és szinte érzem a simogatással a szőrét a kezem alatt.. Mindenki képes erre, érdemes kipróbálni.

Miért fontos ez?
Ha ilyen jó képeket, és régi emlékeket fel tudunk idézni, akkor elképzelhető, hogy a régi, rossz emlékekre is emlékezhetünk.
Milyen hatással lehet az ránk, hogy egy bánat, veszteség, kudarc emléke akár folyamatosan mint egy rossz szemüveg itt van előttünk, és azon keresztül nézzük a világot. Mennyire megterhel ilyen állapotban minden apró változás és mennyire gyorsan kialakulhat a túlterhelt állapot.

Az egészségtipp célja, ha úgy érzi, hogy az előző cikkben leírtakból mindent megtett, helyreállított (táplálkozás, vízivás, pihenés, táplálék kiegészítők) és mégsem érzi jól magát, vagy lassan gyógyul, akkor gondoljon arra, hogy a “pszichoszomatikus“ állapot is kezelendő. Örömmel használom és használtatom ezekben az állapotokban azokat az egyszerű eljárásokat, ami pszichoszomatikus betegségekben a psziché túlterhelését csökkenti, ezáltal sokkal gyorsabban kezelődik a személy.

Ezekkel az egyszerű kezelésekkel a testi tünetek csökkenése, vagy megszűnése mellett ilyen állapotok érhetők el még:
“Az önbizalomhiány csökkenése és megnövekedett magabiztosság. A hezitálás elmarad. Könnyebben kezdek bele az általam kitűzött feladatokba. Megnövekedett életkedv. A gondok, megoldandó feladatokká szelídülnek. Az emberek könnyebb kezelése.” Ezt a visszajelzést egy kedves páciensemtől kaptam.

Ezek a kezelt állapotok olyan értékesek 1-1 ember életében, hogy a saját élete fontosabbá válik, és úgy változtatja meg a napirendjét, hogy boldogabban éljen. Az életünkben a “stressz kezelését” mind a testi oldalról, mind a pszichoszomatikus oldalról meg kell tanulni, és a megismert adatokat érdemes használni a mindennapokban. Így tudunk minőségi módon élni.

A fenti eredményeket az életvezetési szakember együttműködésével érhetjük el. A program gyors, egyszerű és hatékony. Bárki, aki érti a magyar nyelvet, tud kommunikálni egy másik emberrel, és válaszol a kérdésekre el tudja érni ezeket az eredményeket. Ezután tudja használni a saját életében a megtapasztaltakat.

Ha hasznos volt ez a cikk, ossza meg barátaival! Ha pedig Önnek is orvosi segítségre van szüksége, jelentkezzen be online konzultációra!

Mert a cél: “Ahol egészség van, minden van.”

_______________________________

Dr. Fábián Mária

neurológus szakorvos

egészség szakértő
_______________________________

Sikertörténetek

Iratkozz fel, hogy ne maradj le!

Jelöld ki, hogy miről szeretnél hírlevelet kapni: