Hétfő – Péntek: 09:00-17:00 ⇾ +36 70 366 74 24

 Blogok 

Igazolható a B12 vitamin hiány?

A vérben a B12 szint jó, és mégis vannak tünetek... Akkor ez hogy van?

A B12 vitamin szerepe a testünkben és így a sejtekben szerteágazó. Ahhoz tudnám hasonlítani, mint például a víz, azt is sok-sok mindenre használjuk az életünkben, az életterünkben. Javaslatom, hogy ne csak egyetlen vérvétel eredmény adja a diagnózist, hanem több oldalról nézzük meg. Nézzük meg, mit kell figyelembe venni ahhoz, hogy diagnosztizálni tudjuk a B12 hiány fennállását!

A DIAGNÓZIS LÉPÉSEI:
A / A klinikai tünetek alapján felvetjük azt, hogy B12 hiányunk lehet. Ilyen tünetek, mint: általános gyengeség, szédülés, ingerlékenység, depresszió, koncentráció zavar, elbutulás, gyakori fejfájás, zsibbadás, égő érzés, pánik betegség, szapora szívműködés, járási nehézség, a vizelet- és székletürítés kontrolljának romlása.

B / Megfigyeljük azt, van-e fennálló betegség, mely akadályozza a B12 felszívódását, vagy hasznosulását.
Ilyen például gyomorsav hiány, emésztő enzim hiány. A tartósan fennálló sok gyomorsav is akadályozza annak az anyagnak a termelését (intrinsik factor) amely a fehérje, a B12 útját támogatja.

Sok gyomorsavat az alábbiak is okozhatják: Májbetegségek, bélrendszer működésének zavara, daganatos betegség, vesebetegség. Gyógyszerek szedése mint például a fogamzásgátlók, gyomorsav csökkentők, a hangulatjavítók, nyugtatók. A rendszeres alkohol és kávé fogyasztás.

C / Vegetáriánus étrend – amikor semmilyen B12 pótlást nem fogyasztunk. CSAK az állati eredetű B12 alkotó elemet tudjuk használni erre.

D / Vérvétellel elvégzett B12 szint mérés – A normál érték 145/148 pmol-tól 590-637 pmol-ig a laboratóriumban meghatározott standardek szerint.
Az a kutatás, mely szerint egyértelmű hiánytünetekkel rendelkező személyeknél is alacsony, de még normál értéken belüli számok igazolódtak, a JAVASLAT, HOGY 300 pmol felett fogadjuk el normál értéknek. Ez önkényes. A tapasztalatom, hogy valóban jó hatású a B12 ilyen esetekben.

E / Egyéb vérvételi eredmények, ami segít a diagnózisban:
– A magas folsav elfedheti a B12 hiány tüneteit, tehát folsav szintet is nézzünk
– Nézzük meg a vérképet, és ott az un. MCV értéket. Ez a vörösvértest térfogatára utal. Ha a felső normál értéken van, vagy a felett, akkor van B12 hiány.

F / További, ritkán használ vérvizsgálati lehetőség, ami B12 hiányra utal: – Metilmalonsav – MMA – szint vizsgálata, vérből, aminek az eredménye magasabb
– Homocysteinszint mérése, ami ilyenkor magasabb értéket mutat

– holotraszkobalamin II ( aktiv B12 szint HTC) – már akkor is jelezi a hiányt, amikor a fenti B12 szint teljesen normális.

Nincs meghatározva, hogy „legalább x tényezőnek egyszerre kell jelen lennie”
Valójában bármelyik pont igazolhatja a B12 hiányát, és annak pótlása szükséges.

Sikertörténetek

Iratkozz fel, hogy ne maradj le!

Jelöld ki, hogy miről szeretnél hírlevelet kapni: