Hétfő – Péntek: 09:00-17:00 ⇾ +36 70 366 74 24

 Blogok 

Milyen tüneteknél kell  B12 hiányra gondolni?

Ideggyógyászként gyakran találkozom a B12 vitamin hiány jeleivel, és tüneteivel.

Sok éve, és sok-sok embernél tudtam segíteni úgy, hogy a tüneteire, problémájára, a B12 vitamint pótoljuk tabletta, kapszula, vagy injekció formában.

Milyen tüneteknél KELL arra gondolnunk, hogy a B12 vitamint pótoljuk?

・Az illető arról panaszkodik, hogy lehet valamilyen nagy betegsége van, illetve hogy a környezete hatásává válik, és nem ér el eredményt. Orvosi meghatározása: Krónikus fáradtság, energiahiány, nagyon hamar történő kifáradás.

・Fiatalabb, vagy idősebb páciensnél, esetleg már betegséggel élőnél tartósan fennálló szédülés érzés, ezzel járászavar, finom mozgások zavara, vagy bizonyos sport mozgás romlása, ami eddig jól ment… Orvosi meghatározás: Egyensúlyi és koordinációs zavarok, szédülés, zavarodottság.

・Megfigyelhető tünet még a türelmetlenség, kedvtelenség, feszült, ideges hozzáállás. Ilyenkor az embernek nincs hangulata a munkához, a sporthoz, a gyerekhez, szexhez. Gyermekeknél szintén megfigyelhető ilyenkor, hogy gyorsan elszakad a cérna, verekszik, agresszívan viselkedik. Orvosi meghatározás: Ingerlékenység, gyakori hangulatingadozás, depresszió.

・Gyakran jelentkeznek fiatal harmincas, negyvenes éveiben járó aktív emberek, feledékenységre hivatkozva. „Biztosan nekem is az „Alzheimer kór kezdődik… ” – szokták mondani. De előfordul, hogy idős ember hozzátartozója kétségbeesetten keres, hogy biztosan a súlyos demencia indult el a szülőnél. Vagy iskolába járó fiatalnál figyelték meg, hogy romlott a tanulási átlagja, hibázik, és figyelmetlen. Orvosi meghatározás: Koncentráció zavara, feledékenység, memóriavesztés, időskori demencia.

・Sok- sok ember jelentkezik kivizsgálásra a gyakori fejfájás miatt. Vagy ezzel él együtt, és „már mindent kipróbált” semmi nem segített, csak a gyógyszer… Orvosi meghatározás: Fejfájással vagy migrénnel együtt élő személy.

・A fura érzészavart, zsibbadást is a B12 vitamin hiánya okozza.Sőt, van amikor az izomgyengeséget riasztó betegségnek gondoljuk, és az izomgörcsök nem szűnnek kálcium, magnézium fogyasztása után sem. Ilyenkor az emberek arra panaszkodnak, hogy 1-1 területen már a simogatás is fájdalmas, vagy már a fejbőrén égő, fájdalmas érzés van. Ilyenkor hallhatjuk azt a fura mondatot hogy: „Fáj a hajam!” Orvosilag: Ismeretlen érzészavar, ismeretlen neuropátia. Pszichiátriai eset.

・Igen gyakran jelentkezik vagy feszültséggel, vagy anélkül szapora szívműködés, nehéz légzés, ami olyan érzést kelt, mintha ülnének az ember mellkasás. Ez a tünet gombócérzést, valamilyen fura nyelészavart is produkálhat. Gyakran ismétlődve félelem, halálfélelem társulhat mellé. Orvosi meghatározás: Pánikbetegség

További tünetek, megfigyelések, amit ha igazán figyelünk, kihallható, és észrevehető, hogy B12 -re van szüksége a szervezetnek:

– nem tud enni, fáj és vörös a nyelve a személynek

– gyakori hasmenés

– sok vagy kevés sav

– rémálmok

– rendszeres alkoholfogyasztás, vagy drogfogyasztás

– gyomorsav csökkentő gyógyszer szedése

– nyugtató, hangulatjavító rendszeres szedése

– magas a homocisztein, alacsony a sejtek száma a vérben

– érelmeszesedés

– gyerekeknél: nyugtalan alvás, gyakori felébredés, a mindennapokban szokatlan viselkedés (Pl.:üvölt, verekszik, vagy alvajáró)

– rendszeres felpörgés

– veszteség

– haláleset, munkahely, vagy vállalkozási nehézségek

– stresszes időszak

Miért ennyire fontos, hogy erről beszéljünk?

Mert ezek a tünetek a kezdeti állapotban B12 adásával – lehetőleg injekció formában – teljesen kezelhetőek, a tünetek megszüntethetőek, az állapot pedig megoldható.

Ennek ellenére nagyon-nagyon sokan gyógyszerrel érkeznek a páciensek közül, ami csak tüneti megoldás, és nem szünteti meg az alap problémát. Ez olyan, mintha egy faház korhadó lábazatáról nem vennénk tudomást, nem kezelnénk az alapokat, csak a szagot légfrissítővel elnyomnánk, a mozgó falakra kívül belül támasztékot tennénk, amit lefüggönyözünk…

Mindezek látszólag valamit javítanak, de nem kezelik a helyzetet.Tehát kell a B12 fogyasztása, állati eredetű termékekből:

・Sovány marha, bárány hús ・Lazac・Paradicsomos hering・borjú, marha, sertés máj ・Tojás, és annak főleg a sárgája

Bármilyen tünetnél pótoljuk bátran a B12 vitamint, ami vízben oldódó és nem tudjuk túladagolni.

Valóban ezeknél a tüneteknél „csak ennyi” a probléma, hogy B12 hiány van? Hogyan jutunk oda, hogy B12 hiányunk legyen?
Miért pont ezek a tünetek jelentkeznek?
Ezzel folytatjuk a következő héten!

Sikertörténetek

Iratkozz fel, hogy ne maradj le!

Jelöld ki, hogy miről szeretnél hírlevelet kapni: